Bestigning av Aconcagua, Argentina

Pampas Travel erbjuder bestigningar av Sydamerikas högsta

topp - Aconcagua.

Samtliga bestigningar leds av lokala, utbildade bergsguider har mångårig erfarenhet av bestigningar av Aconcagua. De känner till bergets alla hörn och hemligheter. Viktigt är också att de är vana att läsa av det föränderliga klimat som råder på toppen.
Samtliga guider talar engelska och spanska. Bestigningen sker i öppna grupper med deltagare från hela världen. Pampas Travel har ett begränsat antal platser i varje grupp.

Pris 18 dagar: 4270 USd/per person - växla till SEK här#

Pris 20 dagar: 4270 USd/per person - växla till SEK här#

Resfakta:

Bestigningar 2024, 18 dagar:

 • 04 Jan. till 21 Jan.
 • 10 Jan. till 27 Jan.
 • 17 Jan. till 03 Feb.
 • 24 Jan. till 10 Feb.
 • 31 Jan. till 17 Feb.
 • 07 Feb. till 24 Feb.
 • 13 Feb. till 01 Mar.

Bestigningar 2024, 20 dagar:

 • 08 Jan. till 27 Jan.
 • 22 Jan. till 10 Feb.
 • 05 Feb. till 24 Feb.
 • 11 Feb. till 01 Mar.

Bestigningar 2024/2025, 18 dagar & 20 dagar:

Nya datum kommer inom kort


Detaljerat program

 Dag 1: Samling i Mendoza. Transfer från flygplatsen. Natt på hotell i Mendoza.

 Dag 2: Resa från Mendoza till Penitentes (2600 m). Natt på hostel.

 Dag 3: Vandring från Penitentes (2600 möh) till Camp Confluencia (3300 möh).

 Dag 4: Vandring fram och tillbaka till Plaza Francia (4200 möh).

 Dag 5: Vandring till Aconcaguas Base Camp, Plaza de Mulas (4250 möh).

 Dag 6: Vilodag på Base Camp/Plaza de Mulas.

 Dag 7: Vandring t/r till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh).

 Dag 8: Vilodag på Base Camp/Plaza de Mulas.

 Dag 9: Förflyttning till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh).

 Dag 10: Förflyttning till Camp 2/Nido de Cóndores (5400 möh).

 Dag 11: Vandring t/r till Cólera (6000 möh).

 Dag 12: Förflyttning till Camp Cólera/Camp 3 (6000 möh).

 Dag 13: Bestigning av Aconcagua (6962 möh). Tid: 8-14 timmar totalt. Natt i Camp Cólera.

 Dag 14: Extra dag vid behov.

 Dag 15: Extra dag vid behov.

 Dag 16: Vandring från Camp Cólera/Camp III till Plaza de Mulas (4250 möh).

 Dag 17: Vandring från Plaza de Mulas till Penitentes, resa ned till Mendoza. Natt på hotell.

 Dag 18: Frukost på hotell i Mendoza. Slut på bestigningsresan.

Pampas Travel hjälper dig att boka arrangemanget och bestigningen. Om du önskar hjälper vi även till med att boka flyg från Sverige till Argentina eller Chile, samt resan vidare till Mendoza med flyg eller buss. Önskar du få mer information om resa eller göra en bokning, kontakta Pampas Travel#.


Vandringen är ett unikt sätt att upptäcka Anderna på såväl den argentinska som den chilenska sidan. Det är ett vilt och orört område som vi tar oss igenom. Vi vandrar samma väg som Argentinas nationalhjälte San Martin tog då han år 1816 vandrade över Anderna för att befria Chile och Peru från den spanska kolonialmakten. Området har även utforskats av Charles Darwin.
Vandringsleden går bredvid några av världens högsta toppar: Cerro Tupungato 6800 möh, Mesón San Juan 6012 möh, Marmolejo 6100 möh bla.a.
Under vandringen finns det goda chanser att se Andernas vilda djur och fåglar som t.ex. falk, den berömda kondoren och guanaco (lamadjur) samt rara, exotiska växter.
Du kommer se och lära känna ett annat Argentina. Du kommer att få se solen gå upp över Andernas höga toppar och känna dess kraft. Varje dag bjuder på ett nytt landskap med nya färger och nya toppar att imponeras av - långt från civilisationen.

Resfakta 18 dagars-programmet

Detaljerat programmet:

 Dag 1: Mendoza (760 möh)
Vår expedition startar i Mendoza i västra Argentina. Vid ankomst till Mendozas flygplats (eller bussterminal) blir du upphämtad av en representant för det företag som arrangerar bestigningen. Du blir skjutsad till det hotell i centrala Mendoza där hela gruppen bor. Efter en stund vila hålls ett informationsmöte där du för första gången träffar de andra medlemmarna i gruppen och guiderna. Efter informationen gör guiden en check av ditt bagage utefter den materiallista (som finns publicerad på hemsidan) och informerar dig om det är något du bör hyra/köpa innan avresan imorgon. Detta är ett viktigt moment då Mendoza är den sista platsen innan avresa där man kan hyra eller köpa utrustning till Aconcagua.
Efter bagagekollen är det dags för middag på någon av Mendozas många restauranger. Utbudet är stort och den som ännu inte har provat den kända argentinska biffen kan gör det här! Den som vill kan även passa på att smaka på något av de viner som Mendoza är så känt för! För dem som inte önskar dricka vin eller äta kött finns det många andra alternativ, observera dock att middag i Mendoza sällan intas före kl. 21.
 Dag 2: Transfer från Mendoza till Penitentes (2600 möh)
Promenad från hotellet för att hämtar tillstånd till Parque Provincial Aconcagua (tillståndet ingår ej). Guiderna finns på plats och hjälper dig vid behov. Sedan börjar äventyret! Resan till byn Penitentes (2600 möh) tar cirka 3 timmar. Incheckning på vårt hotell mitt i Anderna. Genomgång av bagaget. Du gör i ordning den ryggsäck som du ska bära under den första etappen på Aconcagua. Vi gör också i ordning den packning som mulåsnorna kommer att bära åt oss upp till vårt Base Camp - Plaza de Mulas. På kvällen håller guiden ett informationsmöte om regler och information om Aconcagua. Efter detta går vi och lägger oss för att vakna utvilade för vår första dag på Aconcagua.
 Dag 3: Vandring från Penitentes (2600 möh) till Camp Confluencia (3300 möh)
Efter frukost blir vi skjutsade till entrén till Parque Provincial Aconcagua. Vi registrerar oss på parkvakternas högkvarter Los Pioneros och får våra tillstånd godkända. Därefter börjar vår vandring och vi ser ut över det vackra landskap som ska utgöra vårt hem de närmaste cirka 2 veckorna. Vi vandrar längs sjön Horcones och över bron Quebrada del Durazno.
Under de 4-5 kommande timmarna vandrar vi genom en dalgång till Camp Confluencia. Där möts vi av ett uppdukat bord med lite plockmat för att snabbt fylla på den energi som vi har gjort av med under vandringen. Vi sätter upp våra tält inkl. matsalstältet där vi intar vår gemensamma middag och sitter och pratar och planerar inför morgonens vandring. Vi äter middag tidigt och går och lägger oss för att vara utvilade inför morgondagens vandring till Plaza Francia.
 Dag 4: Vandring t/r till Plaza Francia (4200 möh)
Efter frukost gör vi i ordning våra ryggsäckar för denna dagsvandring till Plaza Francia. Vi tar med oss mat, extra kläder och tillräckligt med vatten för en vandring upp till Plaza Francia med sin imponerade utsikt över Södra Väggen. Vandringen är ett viktigt steg för acklimatiseringen.
Vi återvänder till vårt läger och fortsätter att dricka rikligt med vatten för att motverka höjdsjuka. Plaza Francia ligger vid foten av Aconcaguas Södra Vägg och används som base camp för de klättrare som försöker att bestiga berget denna svåra väg. Under vår vandring kommer vi att kunna betrakta den nedre delen av glaciären Horcones Inferior, platsen där floden Horcones Inferior föds. Under större delen av vår vandring kommer vi att kunna betrakta de vackra bergstopparna Cerro Almacenes och de fantasiska klippformationer som bildar en del av Filo de los Dinosaurios (Dinosauriernas led). Efter att ha tagit de foton som vi önskar börjar vi vår vandring tillbaka till Camp Confluencia.
 Dag 5: Vandring till Plaza de Mulas (4250 möh)
Efter en tidig frukost börjar vi vandringen med målet Plaza de Mulas (4250 möh). Plaza de Mulas utgör Base Camp för de som bestiger Aconcagua via den vanliga vägen (inte Södra Väggen). Vi börjar vandringen genom att gå genom det gamla Camp Confluencia, över bron som tar oss över floden Horcones och nedför en sluttning som vi snabbt lämnar bakom oss.
Vi fortsätter invid Playa Ancha (Den Breda Stranden) västut, förbi La Piedra Grande (Den Stora Stenen), Quebrada del Sargento Mas (Sergeant Mas Ravin) och Punta Pirámide (Pyradmidens Topp). Vi börjar se Cerro Dedos (Fingerbergen) och närmar oss slutet av stranden Angosta (Den Smala Stranden). Vi vandrar genom det övergivna lägret Ibañez och börjar sedan vandringen uppåt. Vi ser toppen på det fantastiska Cerro Cuerno (Hornberget) som ger oss energin att fortsätta mot vårt mål: Plaza de Mulas. Vi vandrar igenom det gamla Plaza de Mulas-lägret på 4050 m. Via Cuesta Brava kommer vi äntligen fram till Plaza de Mulas (4250 möh). Guiderna utför kontroller för att se hur acklimatiseringen går för var och en av deltagarna. En lätt huvudvärk är normal och går över med en vanlig huvudvärkstablett. På kvällen äter vi en gemensam middag och kryper sedan in i våra tält för en god natts sömn i hjärtat av Anderna.
 Dag 6: Vilodag på Plaza de Mulas.
Efter att ha nått Plaza de Mulas stannar vi i minst 3 nätter. Första dagen är alltid vilodag och möjlighet finns att upptäcka närområdena och inkl. Plaza de Mulas Refuge Hotel, sedan många år världens högst belägna hotell. Hotellet, som erbjuder telefon, internet och dusch (!), har en av omgivningarnas bästa utsikt av vägen som leder upp till Aconcaguas topp. Vi gör i ordning den packning som ska transporteras dagen efter.
 Dag 7: Vandring t/r till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh)
Vi vandrar i sakta takt under cirka 3-4 timmar till Camp Canadá (5000 möh). Väl uppe gör vi i ordning vårt lager med de varor som vi har burit upp. Efter att ha vilat en stund och fyllt på med vätska återvänder vi till Plaza de Mulas (4250 möh). Dag 7 är en viktig dag då den blir det första riktiga testet på hur våra kroppar klarar av den höga höjden. På kvällen middag i Base Camp (Plaza de Mulas).
 Dag 8: Vilodag på Plaza de Mulas.
 Dag 9: Vandring upp till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh)
I dag börjar den verkliga bestigningen av Aconcagua. Vi flyttar upp till Camp 1 eller Camp Canadá som den också heter. Vårt mål är att samtliga deltagare i gruppen ska få en så bra acklimatisering som möjligt och därmed öka sina chanser att nå toppen.
 Dag 10: Förflyttning upp till Nido de Cóndores (Örnnästet) (5400 möh)
Förflyttning från Camp 1 till Camp 2, även kallat Nido de Cóndores (Örnnästet), vandringen tar cirka 4 till 5 timmar. Vi vandrar ut från Camp Canadá. Stigen går uppåt i zick-zack. Vi vandrar igenom det farliga och obekväma lägret "Cambio de Pendiente" och kommer så småning om fram till "Örnnästet" där vi slår läger. Platsen är mycket speciell med udda klippformationer som skyddar lägret från vinden. Här finns en liten sjö som oftast är frusen, dess vatten bör inte drickas. Det kanske är först här uppe som vi börjar bli medvetna om var vi är. De imponerande topparna, djupa raviner och stora glaciärer som har omgett oss finns nu vid våra fötter. När vi tittar ut över det storslagna landskapet ser vi bl.a. Cerro Mano (Handberget), glaciär Güssfeldt och El Mercedario med dess imponerande 6800 möh. Vi vilar, fotograferar, äter middag och fyller på ordentligt med vätska.
 Dag 11: Vandring Nido de Cóndores till Cólera t/r (6000 möh)
Vi vandrar upp med material och proviant till Camp Cólera. Vägen går österut för att sedan vika av mot söder. Vi vandrar förbi de tre vindskydd som utgör Camp Berlin. Platsen kan, i mån av plats, användas som läger om man stöter på hård vind eller dåligt väder. Platsen är dock relativt smutsig och många gånger är här brist på snö för att göra vatten.
 Dag 12: Vandring till Camp Cólera (6000 möh)
Förflyttning från Nido de Cóndores till Camp Cólera. Vi ställer upp våra tält, äter och vilar inför morgondagens bestigning.
 Dag 13: Toppen av Aconcagua (6962 möh)
Tid: 8-14 timmar totalt. Vi äter en tidig frukost och bestiger toppen av "Coloso de América". Vi vandrar österut i från vår läger. Vi befinner oss några meter under de kända "Vita Stenarna" (Piedras Blancas, 6300 möh) där vi gör vårt första stopp för dagen för att fylla på med vätska samt värma oss av de första solstrålarna som har letat sig fram även hit upp.
Vi fortsätter vår vandring mot toppen via de zick zack vägar som har vandrat av många tappra personer innan oss. Vi når vindskyddet Refugio Independencia (6450 möh). Framför se vi nu den sluttning som oftast är snötäckt och som kommer att ta oss upp till "Vindarnas bergspass" (Portezuelo de los Vientos, 6550 möh). Vi vandrar upp på led. Väl upp är det svårt att stå emot den hårda vinden. Vi tar oss över passet och vandrar vidare mot en samling stenar som under en liten stund skyddar mot den alltjämt vinande vinden.
Vi vandrar vidare mot toppen och korsar över ett större område, denna del av vandringen mot toppen kallas "La Traversia". Nu börjar vägen bli mer besvärlig, lösa eller ostadiga stenar göra att vi vandrar sakta mot toppen. Viljan och den fantastiska utsikten leder oss mot toppen. De bergsklättrare som redan är uppe på toppen ger oss också fortsatt motivation att fortsätta vandra. Den klättrare som redan nått toppen och är på väg ned igen önskar oss lycka till på vår väg uppåt. Tanken på att nå toppen gör att vi fortsätter att vandra nästan utan att tänka på det. Vi vandrar upp för en kanal som enar de norra och södra topparna. Vägen blir nu mer lättvandrad och vi kan återhämtas oss något inför bestigningen av Aconcaguas topp.
Toppen av Amerika! 6962 meter över havet! Kramar, foton och tusen olika känslor kommer över oss.
Tyvärr kan vi inte stanna länge uppe på toppen, vi fyller återigen på med vätska och förbereder oss för att återvända till Cólera (6000 möh).
 Dag 14 och 15: Extra dagar
För att öka chanserna för samtliga deltagare att nå toppen har vi lagt in 2 extra dagar i programmet.
 Dag 16: Vandring från Camp Cólera till Plaza de Mulas
Vandringen ned tar mellan 4 och 6 timmar och är inte svår. Vi firar med mat och dryck och samlas för att berätta våra anekdoter från vandringen innan vi får vår välförtjänta vila.
 Dag 17: Vandring från Plaza de Mulas till Penitentes
Efter en tidig frukost gör vi i ordning ryggsäckarna som mulåsnorna kommer att föra ned till Penitentes. Vi vandrar med en mindre ryggsäck ned till Penitentes där vår privata transport till Mendoza väntar. Natt på hotell i Mendoza.
 Dag 18: Slut på bestigningsprogrammet
Ut-checkning från hotellet sker under förmiddagen om du inte har bestämt dig för att stanna några extra dagar i Mendoza. Slut på de tjänster som ingår i bestigningen.

 Detta ingår i resan:
Ledning av professionella, erfarna, spansk- och engelsktalande bergsguider med tillstånd att arbeta i Parque Provincial Aconcagua.
Privat transfer från Mendozas flygplats (eller från bussterminal) till hotellet.
Privat transfer t/r Mendoza-Penitentes.
Privat transfer t/r Penitentes-Horcones.
2 nätter på 3* hotell i Mendoza, i dubbel- eller trippelrum, inkl. frukost.
1 natt på hotell i Penitentes inkl. middag och frukost.
Frukost, lunch och middag samtliga dagar på Aconcagua.
Hjälp med att köpa tillstånd för att vistas i Parque Provincial Aconcagua (kostar c:a 400 USD och betalas kontant i den lokala valutan argentinska pesos).
Transport av packning (max 30 kg) med mulåsnor t/r Puente del Inca - Base Camp/Plaza de Mulas.
Tält, matsalstält och kök, fullt utrustade med bord och bänkar. Inkl. el i Base Camp.
Sovtält och toaletter.
Bärare som bär tälten till höghöjdslägren, en bärare på 4 deltagare.
Plats att lämna bagage inkl. övervakning.
Radio med kommunikationsmöjligheter mellan Mendoza, Penitentes, Base Camp och höghöjdslägren.
Kock, samtliga måltider på berget ingår.
 Detta ingår inte i resan:
Tillstånd att vistas i Parque Provincial Aconcagua.
Personlig utrustning (kängor, sovsäck, kläder, etc).
Personliga utgifter (telefon, dricks, tvätta kläder, etc)
Utgifter för räddning vid nödsituation.
Aktiviteter eller exkursioner som inte finns med i det detaljerade programmet.
Inträde i nationalparker, museum el. dyl.
Dricks.
Middag dag 1 och dag 17 i Mendoza.
Lunch dag 1 och dag 2.
Resfakta 20 dagars-programmet

Detaljerat programmet:

 Dag 1: Mendoza (760 möh)
Vår expedition startar i Mendoza i västra Argentina. Vid ankomst till Mendozas flygplats (eller bussterminal) blir du upphämtad av en representant för det företag som arrangerar bestigningen. Du blir skjutsad till det hotell i centrala Mendoza där hela gruppen bor. Efter en stund vila hålls ett informationsmöte där du för första gången träffar de andra medlemmarna i gruppen och guiderna. Efter informationen gör guiden en check av ditt bagage utefter den materiallista (som finns publicerad på hemsidan) och informerar dig om det är något du bör hyra/köpa innan avresan imorgon. Detta är ett viktigt moment då Mendoza är den sista platsen innan avresa där man kan hyra eller köpa utrustning till Aconcagua.
Efter bagagekollen är det dags för middag på någon av Mendozas många restauranger. Utbudet är stort och den som ännu inte har provat den kända argentinska biffen kan gör det här! Den som vill kan även passa på att smaka på något av de viner som Mendoza är så känt för! För dem som inte önskar dricka vin eller äta kött finns det många andra alternativ, observera dock att middag i Mendoza sällan intas före kl. 21.
 Dag 2: Transfer från Mendoza till Penitentes (2600 möh)
Promenad från hotellet för att hämtar tillstånd till Parque Provincial Aconcagua (tillståndet ingår ej). Guiderna finns på plats och hjälper dig vid behov. Sedan börjar äventyret! Resan till byn Penitentes (2600 m) tar cirka 3 timmar. Incheckning på vårt hotell mitt i Anderna. Genomgång av bagaget. Du gör i ordning den ryggsäck som du ska bära under den första etappen på Aconcagua. Vi gör också i ordning den packning som mulåsnorna kommer att bära åt oss upp till vårt Base Camp - Plaza de Mulas. På kvällen håller guiden ett informationsmöte om regler och information om Aconcagua. Efter detta går vi och lägger oss för att vakna utvilade för vår första dag på Aconcagua.
 Dag 3: Vandring från Penitentes (2600 möh) till Camp Confluencia (3300 möh)
Efter frukost blir vi skjutsade till entrén till Parque Provincial Aconcagua. Vi registrerar oss på parkvakternas högkvarter Los Pioneros och får våra tillstånd godkända. Därefter börjar vår vandring och vi ser ut över det vackra landskap som ska utgöra vårt hem de närmaste cirka 2 veckorna. Vi vandrar längs sjön Horcones och över bron Quebrada del Durazno.
Under de 4-5 kommande timmarna vandrar vi genom en dalgång till Camp Confluencia. Där möts vi av ett uppdukat bord med lite plockmat för att snabbt fylla på den energi som vi har gjort av med under vandringen. Vi sätter upp våra tält inkl. matsalstältet där vi intar vår gemensamma middag och sitter och pratar och planerar inför morgonens vandring. Vi äter middag tidigt och går och lägger oss för att vara utvilade inför morgondagens vandring till Plaza Francia.
 Dag 4: Vandring t/r till Plaza Francia (4200 möh)
Efter frukost gör vi i ordning våra ryggsäckar för denna dagsvandring till Plaza Francia. Vi tar med oss mat, extra kläder och tillräckligt med vatten för en vandring upp till Plaza Francia med sin imponerade utsikt över Södra Väggen. Vandringen är ett viktigt steg för acklimatiseringen. Vi återvänder till vårt läger och fortsätter att dricka rikligt med vatten för att motverka höjdsjuka. Plaza Francia ligger vid foten av Aconcaguas Södra Vägg och används som base camp för de klättrare som försöker att bestiga berget denna svåra väg. Under vår vandring kommer vi att kunna betrakta den nedre delen av glaciären Horcones Inferior, platsen där floden Horcones Inferior föds. Under större delen av vår vandring kommer vi att kunna betrakta de vackra bergstopparna Cerro Almacenes och de fantasiska klippformationer som bildar en del av Filo de los Dinosaurios (Dinosauriernas led). Efter att ha tagit de foton som vi önskar börjar vi vår vandring tillbaka till Camp Confluencia.
 Dag 5: Vandring till Plaza de Mulas (4250 möh)
Efter en tidig frukost börjar vi vandringen med målet Plaza de Mulas (4250 möh). Plaza de Mulas utgör Base Camp för de som bestiger Aconcagua via den vanliga vägen (inte Södra Väggen). Vi börjar vandringen genom att gå genom det gamla Camp Confluencia, över bron som tar oss över floden Horcones och nedför en sluttning som vi snabbt lämnar bakom oss.
Vi fortsätter invid Playa Ancha (Den Breda Stranden) västerut, förbi La Piedra Grande (Den Stora Stenen), Quebrada del Sargento Mas (Sergeant Mas Ravin) och Punta Pirámide (Pyradmidens Topp). Vi börjar se Cerro Dedos (Fingerbergen) och närmar oss slutet av stranden Angosta (Den Smala Stranden). Vi vandrar genom det övergivna lägret Ibañez och börjar sedan vandringen uppåt. Vi ser toppen på det fantastiska Cerro Cuerno (Hornberget) som ger oss energin att fortsätta mot vårt mål: Plaza de Mulas. Vi vandrar igenom det gamla Plaza de Mulas-lägret på 4050 möh. Via Cuesta Brava kommer vi äntligen fram till Plaza de Mulas (4250 möh). Guiderna utför kontroller för att se hur acklimatiseringen går för var och en av deltagarna. En lätt huvudvärk är normal och går över med en vanlig huvudvärkstablett. På kvällen äter vi en gemensam middag och kryper sedan in i våra tält för en god natts sömn i hjärtat av Anderna.
 Dag 6: Vilo- och acklimatiseringsdag på Plaza de Mulas.
Efter att ha nått Plaza de Mulas stannar vi i minst 3 nätter. Första dagen är alltid vilodag och möjlighet finns att upptäcka närområdena och inkl. Plaza de Mulas Refuge Hotel, sedan många år världens högst belägna hotell. Hotellet, som erbjuder telefon, internet och dusch (!), har en av omgivningarnas bästa utsikt av vägen som leder upp till Aconcaguas topp.
 Dag 7: Acklimatisering.
Vandring från Plaza de Mulas till Cerro Bonete (5000 möh). Detta är en acklimatiseringsövning för att öka samtliga deltagares möjligheter att nå Aconcaguas topp. Under denna vandring har vi en fantastisk utsikt över den Västra väggen och vår väg upp till toppen. Natt i Base Camp/Plaza de Mulas.
 Dag 8: Vilo- och acklimatiseringsdag på Plaza de Mulas.
Vilodag. Vi gör i ordning det material som ska fraktas upp till höghöjdslägren.
 Dag 9: Vandring t/r till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh)
Vi vandrar i sakta takt under cirka 3-4 timmar till Camp Canadá (4900 möh). Väl uppe gör vi i ordning vårt lager med de varor som vi har burit upp. Efter att ha vilat en stund och fyllt på med vätska återvänder vi till Plaza de Mulas (4250 möh).
 Dag 10: Vilo- och acklimatiseringsdag på Plaza de Mulas.
Ytterligare en dag i Base Camp att få en så bra acklimatisering som möjligt och öka våra chanser att bestiga Aconcagua.
 Dag 11: Vandring upp till Camp 1/Camp Canadá (4900 möh)
I dag börjar den verkliga bestigningen av Aconcagua. Vi flyttar upp till Camp 1 eller Camp Canadá som den också heter. Varje dag tar guiderna syreprover för att bedöma hur alla i gruppen mår och hur det står till med gruppens acklimatisering. De väger också in väderförhållandena. Om allt står väl till så börjar vi idag vandringen upp mot toppen. Vårt första mål är Camp eller Plaza Canadá.
 Dag 12: Förflyttning upp till Camp 2/Nido de Cóndores (Örnnästet) (5400 möh)
Förflyttning från Camp 1 till Camp 2, även kallat Nido de Cóndores (Örnnästet), vandringen tar cirka 4 till 5 timmar. Vi vandrar ut från Camp Canadá. Stigen går uppåt i zick-zack. Vi vandrar igenom det farliga och obekväma lägret "Cambio de Pendiente" och kommer så småning om fram till "Örnnästet" där vi slår läger. Platsen är mycket speciell med udda klippformationer som skyddar lägret från vinden. Här finns en liten sjö som oftast är frusen, dess vatten bör inte drickas. Det kanske är först här uppe som vi börjar bli medvetna om var vi är. De imponerande topparna, djupa raviner och stora glaciärer som har omgett oss finns nu vid våra fötter. När vi tittar ut över det storslagna landskapet ser vi bl.a. Cerro Mano (Handberget), glaciär Güssfeldt och El Mercedario med dess imponerande 6800 meter över havet. Vi vilar, fotograferar, äter middag och fyller på ordentligt med vätska.
 Dag 13: Vandring Nido de Cóndores till Cólera t/r (6000 möh)
Vi vandrar upp med material och proviant till Camp Cólera. Vägen går österut för att sedan vika av mot söder. Vi vandrar förbi de tre vindskydd som utgör Camp Berlin. Platsen kan, i mån av plats, användas som läger om man stöter på hård vind eller dåligt väder. Platsen är dock relativt smutsig och många gånger är här brist på snö för att göra vatten.
Vandring Nido de Cóndores till Cólera t/r (6000 möh) Vi vandrar upp med material och proviant till Camp Cólera. Vägen går österut för att sedan vika av mot söder. Vi vandrar förbi de tre vindskydd som utgör Camp Berlin. Platsen kan, i mån av plats, användas som läger om man stöter på hård vind eller dåligt väder. Platsen är dock relativt smutsig och många gånger är här brist på snö för att göra vatten.
 Dag 14: Vandring till Camp Cólera (6000 möh)
Förflyttning från Nido de Cóndores till Camp Cólera. Vi ställer upp våra tält, äter och vilar inför morgondagens bestigning.
 Dag 15: Toppen av Aconcagua (6962 möh)
Tid: 8-14 timmar totalt. Vi äter en tidig frukost och bestiger toppen av "Coloso de América". Vi vandrar österut i från vår läger. Vi befinner oss några meter under de kända "Vita Stenarna" (Piedras Blancas, 6300 möh) där vi gör vårt första stopp för dagen för att fylla på med vätska samt värma oss av de första solstrålarna som har letat sig fram även hit upp.
Vi fortsätter vår vandring mot toppen via de zick zack vägar som har vandrat av många tappra personer innan oss. Vi når vindskyddet Refugio Independencia (6450 möh). Framför se vi nu den sluttning som oftast är snötäckt och som kommer att ta oss upp till "Vindarnas bergspass" (Portezuelo de los Vientos, 6550 möh). Vi vandrar upp på led. Väl upp är det svårt att stå emot den hårda vinden. Vi tar oss över passet och vandrar vidare mot en samling stenar som under en liten stund skyddar mot den alltjämt vinande vinden. Vi vandrar vidare mot toppen och korsar över ett större område, denna del av vandringen mot toppen kallas "La Traversia". Nu börjar vägen bli mer besvärlig, lösa eller ostadiga stenar göra att vi vandrar sakta mot toppen. Viljan och den fantastiska utsikten leder oss mot toppen. De bergsklättrare som redan är uppe på toppen ger oss också fortsatt motivation att fortsätta vandra. Den klättrare som redan nått toppen och är på väg ned igen önskar oss lycka till på vår väg uppåt. Tanken på att nå toppen gör att vi fortsätter att vandra nästan utan att tänka på det. Vi vandrar upp för en kanal som enar de norra och södra topparna. Vägen blir nu mer lättvandrad och vi kan återhämtas oss något inför bestigningen av Aconcaguas topp.
Toppen av Amerika! 6962 meter över havet! Kramar, foton och tusen olika känslor kommer över oss.
Tyvärr kan vi inte stanna länge uppe på toppen, vi fyller återigen på med vätska och förbereder oss för att återvända till Cólera (6000 möh).
 Dag 16 och 17: Extra dagar
För att öka chanserna för samtliga deltagare att nå toppen har vi lagt in 2 extra dagar i programmet.
 Dag 18: Vandring från Camp Cólera till Plaza de Mulas
Vandringen ned tar mellan 4 och 6 timmar och är inte svår. Vi firar med mat och dryck och samlas för att berätta våra anekdoter från vandringen innan vi får vår välförtjänta vila.
 Dag 19: Vandring från Plaza de Mulas till Penitentes
Efter en tidig frukost gör vi i ordning ryggsäckarna som mulåsnorna kommer att föra ned till Penitentes. Vi vandrar med en mindre ryggsäck ned till Penitentes där vår privata transport till Mendoza väntar. Natt på hotell i Mendoza.
 Dag 20: Slut på bestigningsprogrammet
Ut-checkning från hotellet sker under förmiddagen om du inte har bestämt dig för att stanna några extra dagar i Mendoza. Slut på de tjänster som ingår i bestigningen.

 Detta ingår i resan:
Ledning av professionella, erfarna, spansk- och engelsktalande bergsguider med tillstånd att arbeta i Parque Provincial Aconcagua.
Privat transfer från Mendozas flygplats (eller från bussterminal) till hotellet.
Privat transfer t/r Mendoza-Penitentes.
Privat transfer t/r Penitentes-Horcones.
2 nätter på 3* hotell i Mendoza, i dubbel- eller trippelrum, inkl. frukost.
1 natt på hotell i Penitentes inkl. middag och frukost.
Frukost, lunch och middag samtliga dagar på Aconcagua.
Hjälp med att köpa tillstånd för att vistas i Parque Provincial Aconcagua (kostar c:a 400 USD och betalas kontant i den lokala valutan argentinska pesos).
Transport av packning (max 30 kg) med mulåsnor t/r Puente del Inca - Base Camp/Plaza de Mulas.
Tält, matsalstält och kök, fullt utrustade med bord och bänkar. Inkl. el i Base Camp.
Sovtält och toaletter.
Bärare som bär tälten till höghöjdslägren, en bärare på 4 deltagare.
Plats att lämna bagage inkl. övervakning.
Radio med kommunikationsmöjligheter mellan Mendoza, Penitentes, Base Camp och höghöjdslägren.
Kock, samtliga måltider på berget ingår.
Detta ingår inte i resan:
Tillstånd att vistas i Parque Provincial Aconcagua.
Personlig utrustning (kängor, sovsäck, kläder, etc).
Personliga utgifter (telefon, dricks, tvätta kläder, etc)
Utgifter för räddning vid nödsituation.
Aktiviteter eller exkursioner som inte finns med i det detaljerade programmet.
Inträde i nationalparker, museum el. dyl.
Dricks.
Middag dag 1 och dag 19 i Mendoza.
Lunch dag 1 och dag 2.