Vandring över Anderna

Vandring över Anderna
Välkommen på en unik vandringsresa från Argentina till Chile.
Resan startar i Tunuyan, 100 km söder om Mendoza och kan även starta på en vingård nära Tunuyán, invid Anderna i västra Argentina. Knappt en vecka senare kommer vi fram till Chiles huvudstad Santiago.
Vandringen över Anderna genomförs tillsammans med våra auktoriserade fjällguider på plats, med en kock som lagar all mat samt Gauchos med hästar och mulåsnor som bär all packning och mat. För resenärer som kommit tidigare till Argentina eller resenärer som ska stanna kvar och resa vidare, finns möjlighet att skicka resväskor och stor packning i förväg till Santiago i Chile för ett kostnadstillägg.

 

Om vandringen

Vandringen är ett unikt sätt att upptäcka Anderna på såväl den argentinska som den chilenska sidan. Det är ett vilt och orört område som vi tar oss igenom. Vi vandrar samma väg som Argentinas nationalhjälte San Martin tog då han år 1816 vandrade över Anderna för att befria Chile och Peru från den spanska kolonialmakten. Området har även utforskats av Charles Darwin.
Vandringsleden går bredvid några av världens högsta toppar: Cerro Tupungato (6800 m), San Juan (6111 m), Mesón San Juan (6012 m), Marmolejo (6100 m), Piuquenes (5417 m) och Palomares (4200 m).
Under vandringen finns det goda chanser att se Andernas vilda djur och fåglar som t.ex. falk, den berömda kondoren och guanaco (lamadjur) samt rara, exotiska växter.
Du kommer se och lära känna ett annat Argentina. Du kommer att få se solen gå upp över Andernas höga toppar och känna dess kraft. Varje dag bjuder på ett nytt landskap med nya färger och nya toppar att imponeras av - långt från civilisationen.

Resfakta

När
Resan genomförs endast med färdiga grupper från Sverige, och om datumen tillåter sammanför vi de nordiska grupperna med de argentinska resenärerna, detta ger resan ytterligare en extra dimension då det under resans gång uppstår en stark kamratanda bland de svenska och argentinska gruppmedlemmarna och för bägge grupper upplevs mötet som ”exotiskt”.
Vandringen startar i Tunuyan ca 100 km söder om Mendoza. Vi samlas en dag innan datumen ovan i Tunuyan för att äta middag tillsammans. Under middagen går vi igenom vissa säkerhetsrutiner samt allmän information. Datumen nedan är avresedatum från Tunuyan, dvs. dag 1 på vandringen.


Nytt Resedatum 2019-2020
2019
Dec. 05 och 14
2020
Januari 04 och 17 och 31/01 till 06/02/2020
Februari 14 och 21
Mars 06 och 13 och 20
April 04 och 18


Pris
från 17100 SEK/per person                                                                BOKA>>
För resenärer som önskar enkelrum på hotellen
tillkommer en viss kostnad.

Detaljerat program

DETALJERAT PROGRAM
Cruce de los Andes – Vandring från Argentina till Chile
Vandringen startar i Tunuyan, 100 km söder om Mendoza, 890 möh.

Dag 1: Första dagen reser vi med jeep upp till arméns fjällstation, Refugio de Montaña Portinares på 2400 möh. Trots att vi inte ännu är framme vid den fysiska gränsen till Chile så är detta civilisationens sista utpost innan vi tar oss in i Andernas bergskedja, därför fungerar Portinares som gränsstation mellan Argentina och Chile och här genomförs passkontroll av passagerarna. Det brukar ta sin tid med tull och passkontroll och vi utnyttjar väntan till att förbereda oss för vår första vandringsetapp, vårt intåg till fots i Andernas centralparti, via Portillo Argentino (4.380 möh) och Portillo de los Piuquenes (4.043 möh). Med sina höjdmeter är detta område världens näst högsta bergsträckning. Vår vandring går till fjällstationen el Refugio de Montaña Scaravelli, på 3500 möh. Vi korsar vattendrag och vandrar längs stigar som är svårframkomliga för fordon men perfekta för vandrare. Här finns möjlighet att välja de stigar som hästarna trampat upp, ofta är dessa något kortare men har i gengäld brantare stigning. Vi väljer själva vilken väg vi vill ta utifrån ork och bekvämlighet.
Väl framme vid fjällstationen Refugio Scaravelli gör vi vårt första stopp för att vila och vänja kroppen vid höjden. I mån om plats kan vi övernatta på fjällstationen, alternativ slår vi upp våra medhavda tält. (Fjällstationen, som drivs av Gauchos och vandringssällskapet i Tunuyan, fungerar som vindskydd och räddningsstation. Den är öppen för alla förbipasserande och går inte att boka).
I väntan på att hästarna och mulorna ska komma ikapp med vår packning tänder vi lägerelden och njuter av grillade läckerhet, vin från trakten och gitarrspel. Medan mörkret sänker sig och det enorma himlavalvet tänder sina miljoner lyktor hälsar jordens folk, los gauchos, oss välkomna med gitarrspel och sång. Anderna tar emot oss!

Dag 2: Efter frukosten gör vi oss redo för vår andra långa vandringsetapp. Från fjällstationen Refugio Scaravelli vandrar vi till el Paso de Piuquenes på 4380 möh. Det är en ordentlig stigning och en svindlande vacker led som väntar oss vår andra dag. Väl uppe på Paso de Piuquenes (4380 möh) gör vi ett välförtjänt stopp. Trötta efter stigningen njuter vi av åsynen av de majestätiska berg, ödmjuka inför vår egen litenhet och tacksamma att vara en del av detta.
Efter pausen påbörjar vi nedstigningen mot Portillodalen. Utsikten mot dalgången är storslagen med Andernas största bergskedja i fonden (här utmärker sig glaciären Cerro Mesón San Juan med sina 6010 m.) Nedstigningen går via ”Penitentes” (is och snöformationer, skapade av vinden under våren som kan bli upp till tre meter höga) med riktning mot Mansadalen. Vi fortsätter nedstigningen mot bäcken la Olla på 3300 möh där vi tar lunchpaus. Här har vi möjlighet att campa i området ”Real de la Olla”m vi kan också välja att fortsätta till fjällstationen Real de Cruz och övernatta där. Detta beslutas utifrån gruppens förutsättningar och önskemål.

Det har åter blivit dags att tända lägerelden och njuta av grillade läckerheter och traktens vin till tonerna av gitarrspel och serenader från los Gauchos. Under stjärnhimlen samtalar vi om dagens vandring i Andernas höga berg.

Dag 3: Efter en god frukost tar vi oss (om vi har tältat i området Real de la Olla )till fjällstationen Real de la Cruz. Det är en vandring på 3 1/2 kilometer där vi garanterat stöter på både kondorer och guanacos (traktens lamor). Om vi har övernattat på fjällstationen Real de la Cruz har vi möjlighet att göra små kortare utflykter i området. Det blir en dag med lite lugnare tempo, en vilodag om man så vill där var och en kan utforska området efter eget intresse. Vi äter en god lunch och på kvällen njuter vi de bästa hemlagade höghöjdspizzorna som man kan tänka sig.

Dag 4: Vi börjar dagen tidigt och efter frukost påbörjar vi vandringen mot Chile. Efter ett par kilometers vandring korsar vi floden Miranda. Den erfarna och trygga vandraren gör detta till fots med våra guider, den som känner sig osäker och som så önskar kan ledas till häst över floden av våra gauchos. Det blir en lång dag med många kilometer att tillryggalägga. Vi går längs berget Palomares fot med utsikt över bergskedjan Piuquenes och glaciärerna på berget Marmolejos (6110m) södra vägg. Lägerplatsen El Vallecito på 3300 möh tar emot oss. Tusen miljoner stjärnor lyser över oss vår sista natt i Anderna. Avskedsmiddag med lokala läckerheter, vin samtal och sång.

Dag 5: Efter frukost hjälps vi åt att riva lägret och beger oss mot gräsen till Chile som ligger på 4040 möh. Vi går långsamt som höjden kräver - och landskapet, det är enastående vackert. Framme vid Chiles gräns säger vi farväl till våra gauchos och hästarna som burit våra väskor, de måste stanna på Argentinska sidan och vi bär våra ryggsäckar själva resten av nedstigningen. (enligt chilensk lag får argentinska hästar inte komma in i Chile, detta för att förebygga sjukdomar) Nu väntar en rejäl nedstigning på ca tre timmar till ”Minas de Plomo”, blygruvorna. Innan vi kommer fram till ”Minas de Plomo” ska vi korsa floden Yeso, våra bergsguider ger oss en hjälpande hand. Vid ankomsten till Minas de Plomo möts vi av ångande termalbad, det är naturliga pooler, utmejslade i stengrunden. Vi lägger av oss vår packning, kryper ner i det varma vattnet med en öl i handen och njuter av denna unika plats omgivna av Andernas bergstoppar.
Här avnjuts en god lunch i väntan på vår buss som ska ta oss till Santiago de Chile. Vi är framme i Santiago vid 19.00 tiden. Här slutar resan och här säger vi farväl.

- SLUT PÅ VÅRA TJÄNSTER -

Detta ingår
# En natt på hotell i Tunuyan.
# En natt på hotell i Santiago, Chile.
# Vandringen över Anderna enl. ovanstående program.
# Tre nätter på fjällstation i Anderna (Obs! Mycket enkel standard).
# Två nätter i tvåmannatält i Anderna (Deltagare behöver inte ta med tält, dock bör sovsäck och liggunderlag medtas.)
# Frukost ingår alla dagar.
# Lunch ingår alla dagar i Anderna.
# Middag ingår alla dagar, utom sista dagen i Santiago.
# Transfer i mini-bussar (enl. program).


Detta ingår ej
# Aktiviteter eller exkursioner som inte finns med i programmet.
# Vin/alkoholhaltiga drycker.
# Dricks.