Att tänka på inför resan

Dricks

Normalt lämnas alltid någon form av dricks. Är servicen och maten bra är dricks uppskattat.

Internet, telefon och elektronik

Sydamerika har andra eluttag än Sverige därför behövs en adapter för att ladda kamera, mobil och liknande. Köp en adapter innan du reser. Internetcaféer är det gott om och de flesta hotell erbjuder internet.

Mat på flyg

Mat ingår på flygningen över Atlanten. Reser du från Europa på eftermiddag/kväll ingår middag, snacks, dryck och frukost. På inrikesflygen ingår oftast snacks och dryck.

Reseförsäkring

Pampas Travel råder resenären att teckna en reseförsäkring. Pampas Travel är återförsäljare av Europeiska Reseförsäkringar, säg till om du önskar köpa till en reseförsäkring med din resa.

Vaccinering

Resenären ansvarar själv för beslut om eventuell vaccinering. Kontakta vaccinationsbyrån för information (särskilt om du ska resa till de norra, subtropiska delarna av Argentina samt Brasilien).

Visum/körkort

Till Argentina, Chile, Uruguay eller Brasilien behövs inget visum för vistelser kortare än 3 månader. Dock ska passet om man reser till vissa av länderna vara giltigt 6 månader efter hemkomst (detta gäller ej Argentina). Kontakta respektive ambassad för mer information. Se länkar.
Ska man köra bil i Argentina bör man ta med sig ett giltigt internationellt körkort, kan köpas hos Motormännen eller andra motororganisationer. Kontakta respektive ambassad för mer information om att köra i Argentina, Chile, Uruguay och Brasilien. Se länkar.

Valutor

Växla USD i Sverige för att sedan växla till pesos på plats i Argentina eller ta ut pesos direkt på plats i en bankomat. Man kan betala med VISA, MasterCard, m.fl. på i stort sett alla hotell, restauranger och affärer. USD fungerar inte som generellt betalningsmedel, men kan fungera i vissa fall. Argentina är ett billigt land, som turist kostar det ungefär hälften av vad det kostar i Sverige. Restauranger och caféer är billiga.

Vatten

Varm- och kallvatten finns i princip överallt. Man bör som tillfällig besökare i landet inte dricka kranvattnet, men kan utan problem duscha och borsta tänderna.

Väder

Medeltemperatur i respektive region november-mars. Observera att detta är medeltemperaturer över dygnets alla timmar och under flera år. T.ex. har Buenos Aires vanligen många dagar med 30-gradig värme i januari och februari.

Sjukvård

Sjukvården i länderna håller europeisk standard. Apoteken är välsorterade. Det är viktigt att ha en reseförsäkring som täcker utgifterna om någon blir tvungen att söka läkarvård.

Säkerhet

Som turist i Sydamerika kan det vara bra att ta med sig några enkla tips gällande säkerhet:

  • Lämna dyra värdesaker såsom guldsmycken samt dyra klockor hemma.
  • Skylta aldrig med pengar och var försiktig om du kommer ut från en bank eller ett växlingskontor.
  • Förvara inte alla pengar på samma ställe och bär aldrig med dig hela reskassan, pass, etc. Kvinnor som har handväskor bör trä dessa diagonalt över kroppen (pengar förvaras dock bäst närmare kroppen).
  • Se upp vid fejkade ”olyckor”, till exempel om någon spiller något på dig. Ta inte emot ”hjälp” om det skulle hända.
  • I Buenos Aires och andra stora städer, ta bara taxi som har skylt på taket samt som tydligt visar sin legitimation. Se särskilt upp med falska taxis på flygplatsen.
  • Var i sällskap.